Metro Musik - Marwan

Når historien om dansk hiphop skal skrives, får Marwan sit eget kapitel. Få rappere har skildret livets kontraster og skyggesider så medrivende, samtidig med at bibeholde en nerve og ægthed, hvilket netop har medført at Marwan i dag, anses for at være en af de mest respekteret rappere i Danmark.
Hiphoppen var Marwan Mohameds første kærlighed. Han er dansk-palæstinenser og kom til Danmark fra Saudi-Arabien som 10-årig, hvor han boede på asylcenter den første tid. Han blev introduceret til rappen igennem hiphopikoner som Tupac og Geto Boys og begyndte at rappe over beats, som storebroderen Abu Malek producerede hjemme i Århus Vest. Når Marwan ikke rappede, hustlede han på gaden med vennerne.
Det var den virkelighed, han beskrev uden filter på debutalbummet P.E.R.K.E.R. fra 2007. Albummet udkom på Tabu Records og positionerede ham som en af landets vigtigste rappere. For her var en fuldbåren gadepoet med westcoast-swingende, rå skildringer af livet langt væk fra velfærds-Danmark. Med numre som 'Sten I Hans Hånd', 'Selvgjort Velgjort' og 'Hva Så Hvad?' blev Marwan stemme for den generation af unge, der er opvokset i Danmark, men altid blot vil være nydanskere i medierne.
P.E.R.K.E.R.s kompromisløse gadepoesi blev Marwans vej ud af kriminaliteten. Albummet solgte godt for et dansk hiphopalbum og blev hyldet af rapscenen og rødderne på gaden, men også af musikanmelderne på landets aviser. Politiken gav den seks stjerner og kaldte albummet ”den første troværdige gangstarapplade på dansk nogensinde.”
Marwan har dog mere at byde på end gangsterattituder og tunge westcoastbeats. Det beviste han på sit andet album 'Mennesker' fra 2010, der viste nye sider af rapperen. Hvor debutalbummet tog udgangspunkt i hustlerlivet i Århus Vest, hævede 'Mennesker' perspektivet og satte tingene ind i en større sammenhæng. Mens P.E.R.K.E.R. skildrede en virkelighed med kriminalitet og ghettodrømme, henvendte opfølgeren sig til et bredere publikum og viste en mere nuanceret og samfundsrevsende side af Marwan – med sprækker i den hårde facade.
”Efter P.E.R.K.E.R. blev jeg set som ham der perker-rapperen. Men jeg ville jeg gerne vise, at jeg også kunne snakke om andre ting. Mit liv ændrede sig jo, efter albummet kom ud, fordi der pludselig var en masse folk, der lyttede til mine tekster,” siger Marwan.
'Mennesker' understregede Marwans største styrke som tekstforfatter: Evnen til at skildre almengyldige emner emner som politik, kærlighed, rastløshed og længsel med en intensitet, så ordene kløver sig ind i bevidstheden som projektilerne fra en skarpladt pistol.
Marwans seneste selvbetitlet album ’Marwan’ blev ligesom de tidligere albums rost af de nationale medier, som især roste teksternes troværdighed blandet med et lydbillede der forenede det bløde, hårde, minimale og svulstige med Marwans skarpe og mørke stemme. Marwan er stadigvæk den hårde gadedreng, der ikke er bange for at snakke om vold og kriminalitet, men i takt med albums og alder er han blevet dybere og mere eftertænksom. Marwan har noget på hjerte, hvilket altid afspejler sig i musikken hvor der bliver åbnet op for frustrationerne.
Hver albumudgivelse har rammesat et specifikt emne – et emne som andre ikke taler om. Dette skyldes at Marwan føler en trang til at benytte ham selv som et talerør – til at
skabe debat og fokus – ofte på vanskelige emner.
Nu er Marwan tilbage med det nye album ’Partisaner’, hvor han går tilbage til den oldschool westcoast lyd, der også kendetegnede det anmelderroste debutalbum P.E.R.K.E.R. Det kommende album indeholder featurings med bl.a. L.O.C, Lord Siva, Bai-D og er produceret af L.O.C’s faste producer ’ES’, som til perfektion understøtter Marwans skarpe og mørke flow til det hårde og minimale lydbillede.
Marwans nye album ’Partisaner’ kredser, jf. ovenstående definition, om begrebet ’partisaner’ – en partisaner med støtte til en mærkesag. Marwan har en mærkesag – en mærkesag for en bedre verden. Det kommende album tager sit udgangspunkt i denne mærkesag – set fra hans virkelighed som dansk-palæstinenser. Marwan tør at gå forrest i denne mærkesag – tør at være talerør for denne mærkesag. ’Partisaneren’ er en hyldest til ham eller hende, der uanset religion, hudfarve eller nationalitet står forrest i kampen for en mere retfærdig verden.
Marwan tør hvor andre tier – han snakker om det folk ellers ikke snakker om, hvilket på mange måder er en musikalsk mangelvare i en tid, hvor behovet for samfundsrelevant tekstforfatterskab aldrig har været større.
Glæd jer til en aften med MARWAN og sit band, hos MetroMusik Ringsted.
Billetter i forsalg: 100kr
Billetter i døren: 140kr
Studierabat i forsalg: 50kr
Klub KULT Rabat 10% i forsalg og i døren.
www.metromusik.dk
www.facebook.dk/Metromusikringsted